Tips voor werkgevers

Als u online een vacature beschikbaar stelt, dan bent u natuurlijk op zoek naar de beste kandidaat voor de functie. In hun zoektocht naar nieuwe werknemers letten werkgevers vooral op of de kandidaat aan de specifieke eisen van de openstaande functie voldoet. De sollicitant beoordeelt de vacature en de werkgever echter op een aantal wat zachtere criteria. Door dit grote verschil in benadering en beoordeling kan een mismatch ontstaan tussen de werkgever en de werknemer. Onderstaande tips helpen u om het ontstaan van een dergelijke mismatch te voorkomen.

De oorzaak van een mismatch

Als u online een vacature beschikbaar stelt, dan bent u natuurlijk op zoek naar de beste kandidaat voor de functie. In hun zoektocht naar nieuwe werknemers letten werkgevers vooral op of de kandidaat aan de specifieke eisen van de openstaande functie voldoet. De sollicitant beoordeelt de vacature en de werkgever echter op een aantal wat zachtere criteria. Door dit grote verschil in benadering en beoordeling kan een mismatch ontstaan tussen de werkgever en de werknemer. Onderstaande tips helpen u om het ontstaan van een dergelijke mismatch te voorkomen. .

Tips voor werkgevers:

  1. Als je om referenties vraagt, richt je niet alleen op vorige werkgevers van de sollicitant. Als je een volledig beeld van de kandidaat wilt vormen, vraag dan ook om referenties bij vrienden, ex-studiegenoten of kennissen van de kandidaat.
  2. Bezoek ook de social media profielen van sollicitanten. Iemands activiteit op bijvoorbeeld Facebook, Pinterest en Instagram verschaft nuttige informatie. Zo kun je voor jezelf een betere indruk vormen van een sollicitant.
  3. Laat op een bepaald moment tijdens de selectieprocedure de sollicitant zelf de locatie kiezen waar het gesprek plaatsvindt.

Tips voor sollicitanten:

  1. Bezoek niet alleen de social media profielen van werkgevers, maar gebruik social media ook om te onderzoeken hoe over het bedrijf wordt gesproken in verschillende netwerken.
  2. Als je de cultuur van een bedrijf eerst wilt ervaren, vraag dan of je een dag mee mag lopen in het bedrijf. Zo krijg je een betere indruk en kun je bepalen of de bedrijfscultuur wel of niet bij jou past.
  3. Als je voor een afspraak bij de receptie moet wachten, gebruik deze tijd dan goed. Observeer hoe de werknemers met elkaar omgaan. Zo krijg je een betere indruk van de sfeer binnen het bedrijf.
  4. Probeer toekomstige collega's te ontmoeten als het mogelijk is door bijvoorbeeld met ze te lunchen.

30 dagen online

Duizenden kandidaten

Eigen huisstijl