7 kwaliteiten waarover de beste verkoper beschikt

Hoewel het in het verleden misschien onmogelijk leek, is het toch gebeurd: Steve Martin, die bij Harvard Business Review werkt, heeft een lijst opgesteld waaruit de zeven eigenschappen van een uitstekende verkoper naar voren komen. Hiervoor voerde hij persoonlijkheidstests uit en interviews met de werknemers van de grootste en meest invloedrijke bedrijven ter wereld. Het resultaat is een lijst van zeven eigenschappen waarover de meest uitmuntende verkoper beschikt en dus verschilt van zijn mindere collega.

1. Dienstbaarheid

De beste verkopers beschikken allen over een nederige en dienstwillige houding. Waar een slechte verkoper op negatieve wijze schreeuwerig en assertief is, worden klanten juist aangetrokken tot de submissive en respectvolle houding van de topverkoper.

2. Gewetensvolheid

Uit het onderzoek kwam naar voor dat de meest gewaardeerde verkoper gewetensvol is. Ze beschikken over een planmatige en gefocuste houding. 93% van de sterkste verkopers zegt niets aan het toeval over te laten en tot het uiterste te gaan om betrouwbaar en gedisciplineerd te werk te gaan.

3. Focust op resultaat

Een derde kenmerk van de beste verkoper is dat hij stevig uitgelijnde successen wilt bereiken en daar op flexibele manier naar toewerkt. 81% beschikt over een natuurlijke gave om doelgericht en buigzaam tegenover de klant naar het vooropgestelde doel toe te werken.

4. Belangstelling

Van de beste verkopers geeft 93% toe belangstellend en benieuwd naar informatie te zijn. Hierdoor zijn zij bereid om de klant op beleefde wijze te ondervragen en de antwoorden in een mogelijke verkoop te verwerken.

5. Waardeert zijn individu

De uitmuntendste verkopers zijn ietwat einzelgängers en voelen tot 34% minder noodzaak in een groep te passen dan hun mindere collega's. Dit resulteert in een beleefde vorm van overheersing tegenover de klant. Op vriendelijke wijze doet de sterke verkoper de klant naar zijn wil gehoorzamen.

6. Veerkrachtig

Slechts 6% van de meest uitstekende verkopers wordt makkelijk uit zijn lood geslagen of tot langdurende donkere emoties gedwongen te worden. Hoewel een meerderheid toegeeft ooit wel een lastige periode meegemaakt te hebben op professioneel vlak, is een topverkoper veerkrachtig en ziet hij in een teleurstelling een kans en uitdaging om het beter te doen.

7. Assertiviteit

Mondigheid en assertiviteit zijn de eigenschappen waar 98% van de beste verkopers over beschikt. Ze zijn sociaal vaardig wanneer ze hun product verkopen en voelen makkelijk emoties aan. Ze zijn amper verlegen en hebben moed en doelgerichtheid in hun communicatie om zo hun doel te bereiken. Ook telefonisch zijn zij het die nooit opgeven en tot het uiterste gaan om te krijgen wat ze willen, ongeacht de sociale positie van hun gesprekspartner. Zo overwinnen zij telkens weer.

Blijf steeds op de hoogte van nieuwste sales jobs via e-mail.

Jobalert

Word eenvoudig gevonden door werkgevers in jouw regio.

Cv Online

Bewaar het overzicht van jouw zoekopdrachten en sollicitaties.

Zoekgeschiedenis

Bewaar al jouw favoriete jobs.

Favorieten